Virksomhedsform
Erhvervsdrivende fond
Etableret
1977
Størrelse
Små
Ansatte
12
Omsætning
20 MDKK
Bruttofortj.
5.946.357 DKK
Primært resultat (EBIT)
-530.373 DKK
Årets resultat
-424.249 DKK
Egenkapital
4.467.337 DKK
annonce

Flere nøgletal og analyser?

Med en Bisbase Premium konto får du flere nøgletal for både virksomheder, koncerner og brancher samt adgang til eksklusive brancher indeholdende virksomheder nøje sammensat af eksperter. Og vil du lave dine egne analyser kan du også det! Det tager få minutter at få adgang - og det behøver ikke at koste dig noget!

Rang Årets resultat

Rang i branche
214/237
"Bund 10%"
Rang i Danmark
311.389/343.581
"Bund 10%"

Direktion top 3

Bestyrelse top 3

Jacob Bundsgaard Johansen 4Bestyrelsesformand
Gitte Ørskou 4Bestyrelsesmedlem
Rabih Ali Azad-Ahmad 3Bestyrelsesmedlem

Tegningsregler

Fonden tegnes af formanden eller næstformanden af bestyrelsen i forening med direktøren (den kunstneriske leder), eller af den samlede bestyrelse.

Stamoplysninger baseret på CVR

NavnAarhus Festuge Fond
CVR28528310
AdresseVester Allé 3, c/o OFFICERSBYGNINGEN, 8000 Aarhus C
BrancheTeater- og koncertvirksomhed [900110]
Webwww.aarhusfestuge.dk
Etableret23-06-1977 (46 år)
Første regnskabsperiode01-01-2013 til 31-12-2013
VirksomhedsformErhvervsdrivende fond
Antal ansatte13 (årsværk:11)
ReklamebeskyttelseNej
RevisorEy Godkendt Revisionspartnerselskab siden 10-10-2018
Regnskabsperiode01-01 til 31-12
BankforbindelseNordea Bank
Selskabskapital300.000 DKK
Vedtægter seneste05-12-2012

Medlem af brancherne

Formål

Fondens formål er at tilrettelægge og gennemføre en kulturfestival under betegnelsen Aarhus Festuge hvert år i slutningen af august/begyndelsen af september. Festivalen sigter på at styrke kulturens placering i samfundet og især på at fremme nye initiativer samt afspejle aktuelle tendenser, medens man stadigvæk fastholder værdifulde kulturelle traditioner. Aarhus Festuge skal være en international festival, hvor man kan møde det bedste indenfor kunst og kultur fra andre lande, Danmark og Aarhus. Kendetegnet ved Festugen skal være kunst- og kulturoplevelser af høj kvalitet, men samtidig også en skarp profil og nytænkning således at Festugens kunst- og kulturtilbud kan tiltrække, udfordre og overraske. Festivalen tilrettelægges og præsenteres i samarbejde med byens øvrige kulturinstitutioner og aktive kulturudøvende. Udover at være en international festival har Festugen en rolle som “scene” og udstillingsvindue for de dygtigste lokale kulturkræfter. Festivalen henvender sig til et stort og bredt lokalt publikum og henvender sig samtidig til et tilrejsende publikum fra det øvrige Danmark og udland. Festugen skal både være “Verdens vindue til Aarhus” og “Aarhus’ vindue til verden.” Ved at invitere dansk og international deltagelse i festivalen og ved at invitere amatører såvel som professionelle inden for de forskellige kulturområder, skal festivalen bidrage til kulturudveksling og gensidig inspiration og samarbejde blandt de deltagende institutioner og medvirkende. Ud over at arrangere Aarhus Festuge kan fonden aktivt medvirke til at gennemføre andre kulturelle begivenheder, såfremt disse kan godkendes af bestyrelsen, og såfremt de ikke belaster Festugens økonomi.

Regnskab

 202320222021
Valuta/enhed000' DKK000' DKK000' DKK
Omsætning
19.540
-13%
22.434
+21%
18.601
+68%
Bruttofortjeneste
5.946
-32%
8.690
+23%
7.052
+18%
Årets resultat
-424
-
2.236
+117%
1.028
+172%
Egenkapital
4.467
-9%
4.892
+84%
2.656
+63%
Balance
8.116
+35%
5.995
+15%
5.210
+45%

Ledelsesberetning

Fondens 0resultatopgørelse for 2023 udviser et underskud på 424 t.kr. mod et overskud på 2.236 t.kr. sidste år, og fondens balance pr. 31. december 2023 udviser en egenkapital på 4.467 t.kr.
Festugens ledelse betragter årets resultat som positivt, set i lyset af en planlagt og bestyrelsesgodkendt nedbringelse af fondens egenkapital med 715 t.kr. Bestyrelsen har den 23. juni 2023 tiltrådt et foreløbigt budget og skatteberegninger for 2023 – 2027, der redegør for en etapevis reducering af egenkapitalen til et niveau, der svarer til ca. 10% af det årlige budget plus stiftelsesomkostninger – 2.300 t.kr. Årets resultat anses som værende i overensstemmelse med denne beslutning og derved tilfredsstillende.
Det geopolitiske landskab og økonomisk krise
Den russiske invasion og krigen i Ukraine, har ikke blot rystet verden og sat gang i energikrise og efterfølgende inflation, men selv efter en stabilisering af de umiddelbare verdensøkonomiske konsekvenser, dvs. selv efter inflationen toppede på 9-10% er den generelle prisstigning ikke fulgt med retur, så prisniveauet er forblevet på sit høje niveau, som derfor fortsat påvirker kulturlivet på udgiftssiden.

Som også bemærket i regnskab 2022 har denne geopolitiske virkelighed ikke i voldsomt omfang påvirket Festugens økonomi, da de faste aftaler på en række driftsudgifter har været relativt stabile, trods et ustabilt marked. Dog skal det nævnes, at mange af vores kolleger i branchen har lidt under den økonomiske virkelighed, hvilket har givet et øget pres på de fonde og puljer, som jo er en væsentlig del for Festugens finansiering, og det kan gå hen at få større konsekvenser for Festugen fremadrettet.

På positivsiden virker det i store dele af kulturlivet til, at publikum er ved at vende tilbage til en form for normalitet post-corona, og mange aktører melder om billettal på linje med, og enkelte sågar over 2019. Også ift. evnen til at skaffe kvalificeret og tilstrækkelig arbejdskraft går det den rigtige vej. I sammenlignelige organisationer fra det europæiske festivalmarked viste tal fra 2022, at 53% af de adspurgte festivaler havde udfordringer med at skaffe mandskab, hvor tallet for samme undersøgelse i 2023 var faldet til 29%.

Hvorledes, og om, krigen i Gaza kommer til at påvirke økonomien globalt set, er fortsat uvist og vil i givet fald først få indflydelse på Aarhus Festuges regnskab for 2024.
Det kommunale driftstilskud
Aarhus Kommune er fortsat vores største bidragyder, men en alvorlige udfordring er den besparelse, der har haft virkning fra og med 2023, (godkendt i Aarhus Byråd 1. februar 2023) af tilskuddet til Aarhus Festuge på sammenlagt 750.000 kr., hvilket udgør 8,7% af det kommunale tilskud. En sådan nedgang i tilskud har kunnet mærkes. Det har således været nødvendigt at reducere i ambitionerne for 2023, så mål og midler kunne stemme overens og særligt overvejelserne omkring børne-ungeområdet har fyldt meget, idet 300 t.kr. af besparelsen kommer direkte fra tilskuddet fra Magistraten for Børn og Unge. Efter lange og svære overvejelser valgte vi i sidste ende at allokere en stor del af de tabte 300t.kr. til børn- & ungeaktiviteter fra det øvrige budget, idet vigtigheden af, at børn og unge tidlige oplever møder med kultur og kunst, vægtede højt.

Festugen har fortsat en administrationsaftale med Aarhus Kommune ved CØP (Center for Økonomi og Personale), om bogholderi- og regnskabsassistance for at frigive tid, især hos administrationschefen til det økonomiske overblik og til at understøtte det videre arbejde med, strategisk at sikre en stærkere økonomi og tilvejebringe yderligere indtægtskilder, samt få fokus på både den økonomiske, sociale, miljø- og personalemæssige bæredygtighed i organisationen. Aftalen evalueres årligt.

Afsluttende om den økonomiske virkelighed
Der er fortsat intet, der tyder på, at vi kan finde politisk vilje til på Christiansborg at finde penge til Vestdanmarks største kulturbegivenhed. Aarhus Festuge har fortsat mulighed for at søge projektmidler hos Statens Kunstfond, midler som er kærkomne, men de udgør langt fra en størrelsesorden, der matcher de midler staten tidligere tilgodeså Festugen med, og dertil er enkeltstående projekttilskud usikre, hvor faste årlige bevillinger giver større tryghed og langt bedre planlægningsfrihed. Heller ikke de kommunale forhandlinger med Staten, der tidligere har skaffet den ekstra million til Festugen, virker til at have øget eller nye bevillinger i udsigt. En oversigt over udviklingen i økonomi, tilskud, generelle pris- og lønstigninger over de seneste 10 år, udarbejdet af Aarhus Festuges administrationschef februar 2023, viste med al tydelighed, at både Festugens kroner- og øreøkonomi og købekraft er kraftigt forringet i samme periode.

Dertil kommer fortsat en vis usikkerhed ift. tilvejebringelse af fondsmidler. Selvom der fortsat er gode relationer til fondene og stor forståelse fra fonde omkring behov for støtte, er den økonomiske prioritering af kulturlivet fra nationalt hold, og de store besparelser mange kommuner slås med i disse år med til, at mange flere har fået øjnene op for fondsmuligheden, hvilket kan påvirke Festugens økonomi i negativ retning. Fondslandskabet udgør i langt højere grad end tidligere et bærende element for et levende og alsidigt kulturliv i Danmark; et vilkår der gør os sårbare og lægger pres på vores evne til at allokere fondsmidler og derfor vil kræve større ledelsesmæssigt fokus de kommende år. Derudover skal der fremover arbejdes endnu hårdere på at tilvejebringe midler ikke blot fra sponsorer men også tænkes i nye forretningsmodeller.
Opdatering af Festugens strategi
Den 3. februar 2023 afholdt Aarhus Festuges bestyrelse et seminar, hvor man genbesøgte Festugens strategi frem til frem til 2025 og landede, efter grundige og gode diskussioner, på at opprioritere en grundlæggende værdi og ambition hos Festugen til at udgøre et af de fire strategiske fokusområder; nemlig ”Det gode liv i den gode by”.

De fire fokusområder frem til udgangen af 2025 er nu:

Spor 1: Kunst og kultur som forandrings- og sammenhængskraft
Spor 2: Medejerskab blandt borgere, besøgende, erhvervsliv, kulturliv og kommune
Spor 3: Det gode liv i den gode by
Spor 4: Aarhus som platform for erhvervslivet
23-02-2024

Kort