Virksomhedsform
Erhvervsdrivende fond
Etableret
1964
Størrelse
Små
Ansatte
37
Omsætning
23 MDKK
Bruttofortj.
18 MDKK
Primært resultat (EBIT)
-280.481 DKK
Årets resultat
-1.271.996 DKK
Egenkapital
6.878.325 DKK
annonce

Flere nøgletal og analyser?

Med en Bisbase Premium konto får du flere nøgletal for både virksomheder, koncerner og brancher samt adgang til eksklusive brancher indeholdende virksomheder nøje sammensat af eksperter. Og vil du lave dine egne analyser kan du også det! Det tager få minutter at få adgang - og det behøver ikke at koste dig noget!

Rang Årets resultat

Rang i branche
33/34
"Bund 10%"
Rang i Danmark
324.321/342.443
"Bund 10%"

Direktion top 3

Lars Holten 4Direktør

Bestyrelse top 3

Kristian Kristiansen 2Bestyrelsesformand
Flemming Damgaard Larsen 10Næstformand
Asger Høeg 5Bestyrelsesmedlem

Tegningsregler

Fonden tegnes af 2 bestyrelsesmedlemmer i forening, hvoraf den ene skal være formanden eller næstformanden.

Stamoplysninger baseret på CVR

NavnFonden Sagnlandet Lejre, Historisk-Arkæologisk Forsknings- og Formidlingscenter
CVR33247257
AdresseSlangealleen 2, Lejre, 4320 Lejre
BrancheForskning og eksperimentel udvikling inden for samfundsvidenskab og humanistiske videnskaber [722000]
Etableret30-09-1964 (59 år)
Første regnskabsperiode01-01-2008 til 31-12-2008
VirksomhedsformErhvervsdrivende fond
Antal ansatte26 (årsværk:22)
ReklamebeskyttelseJa
RevisorBdo Statsautoriseret Revisionsaktieselskab siden 15-03-2010
Regnskabsperiode01-01 til 31-12
BankforbindelseNordea Bank
Selskabskapital300.000 DKK
Vedtægter seneste02-04-2009

Formål

Forsøgscentrets formål er at drive et forskningscenter for udførelse af etnologiske, historiske og arkæologiske eksperimenter, gennemførelse af hertil hørende forskningsopgaver, og at viderebringe resultaterne gennem videnskabelige kanaler og gennem en aktiv formidling og undervisning.

Regnskab

 202220212020
Valuta/enhed000' DKK000' DKK000' DKK
Omsætning
23.482
+0%
23.393
-8%
25.539
+45%
Bruttofortjeneste
17.958
+2%
17.543
-39%
28.598
-35%
Årets resultat
-1.272
-
-308
-
6.546
+9.429%
Egenkapital
6.878
-16%
8.150
-4%
8.459
+342%
Balance
129.628
-3%
134.199
-4%
139.229
+7%

Ledelsesberetning

GÆSTERNES TILFREDSHED




Sagnlandet måler hvert år gæsternes tilfredshed med besøg, personalets service, faglige viden, initiativ til dialog mv. Det sker vha. en fast spørgeramme, der gør det muligt at følge udvikling og evt. tilpasse aktiviteter på baggrund af gæsternes udsagn.

I 2022 blev de hidtidige uddelte papirskemaer for måling af tilfredshed udskiftet med et digitalt spørgeskema, som gæsterne selv kunne downloade via QR koder placeret forskellige steder og derefter let udfylde på deres smartphone. Det benyttede ikke mindre end 879 gæster/familier sig af i 2022. I publikumsanalysen kan gæsterne kvalitativt udtrykke deres tilfredshed på en skala fra 1 – 5, hvor 1 repræsenter ”Meget tilfreds” og 5 ”Meget utilfreds”. Desuden analyseres hvorfor og hvorfra gæsterne kommer, om de overnatter i området mv. Disse analyser bidrager til stadighed til at optimere og fokusere Sagnlandets service og markedsføringsindsats.

I 2022 beskriver 96,2% af gæsterne helhedsoplevelsen af deres besøg som ”God” eller ”Meget god”. I 2021 var tallet 95,8 % ”God” eller ”Meget god”.




Gæsterne bliver desuden bedt om at karakterisere deres oplevelse og udbytte af besøget ved at vælge et eller flere udsagn, som de synes passer bedst. Som videnspædagogisk aktivitetscenter med driftstilskud fra Undervisningsministeriet er det glædeligt, at de tre udsagn ”Interessant”, ”Lærerigt” og ”En familieoplevelse” i alle år har ligget sikkert i top 3 blandt de 11 udsagn, som gæsterne kan vælge mellem. I 2022 karakteriserer 81,9% af gæsterne deres oplevelse som ”interessant” (2021, 69,8%). 70,6% som ”lærerigt” (2021, 65,8%) og 65,2% som ”en familieoplevelse” (2021, 58,8%).





Sagnlandet Lejre er en sæsonarbejdsplads, der hvert år tiltrækker mange studerende fra forskellige studieretninger på universiteter og professionsskoler mv., der søger årets ledige jobs som sæsonansat formidlingsinstruktør. Efter screening og udvælgelse på baggrund af ansøgninger og samtaler, udvælges og ansættes årets team. For at sikre kvalitet i Sagnlandet Lejres formidling, gennemfører vi hvert år et særligt, ugelangt introduktionsforløb for nyansatte. Introduktionsforløbet sikrer, at alle på tværs af uddannelsesbaggrund får en fælles forståelse og indsigt i Sagnlandets formål samt undervisnings- og formidlingsmål. Der arbejdes både med teoretiske oplæg og praktisk øvelser. I 2022 var fokus som tidligere år lagt på de to grundlæggende temaer: ”Hvordan skaber man ”det gode møde” med elever og gæster i henholdsvis undervisning og formidling” og ”Hvordan udnytter man narrativ formidling i rolle og dragt” som pædagogisk redskab. Et nyt, særligt kompetenceudviklings tema i 2022 var ”Sang og dans til forskellige tider”. Introduktionskurset blev fulgt op af føloplæring og mesterlære hos Sagnlandets områdeansvarlige og øvrige erfarne formidlingsinstruktører i de forskellige historiske områder. De erfarne medarbejdere bistår med at inspirere og hjælpe de nyansatte med at finde deres egen autentiske formidlerstemme, der bliver baseret formidleres særlige faglige og personlige kvalifikationer.



Det er hvert år fascinerende at opleve nye, unge studerende anno 2022 – hvoraf nogle aldrig har tændt et bål eller haft en økse, snittekniv eller spindeten i hånden – folde sig ud som nærværende formidlere, der med sikkerhed og venlig autoritet involverer vores forskellige gæstetyper i alt fra madlavning over bål og røgt af dyr og til diverse håndværksfærdigheder som f.eks. smedning, træarbejde, spinding og fremstilling af genstande af ler mv. Selv at stifte bekendtskab med sådanne basale færdigheder for livets opretholdelse bliver til sanselige oplevelser, som vores små og store gæster tager med sig videre i livet. Disse værdifulde gæsteoplevelser kan vi kun sikre ved at have et dygtigt team af godt oplærte formidlere. Det er takket være formidlingsinstruktørernes dialog og inddragelse af vores besøgende, at Sagnlandet Lejre kan sikre, at gæsterne får flere veje til at opleve og erkende nye perspektiver af fortidens levede liv. Sagnlandets formidlingsinstruktører udtrykker stor tilfredshed med den oplæring, der gennemføres. At Sagnlandet har dygtige og engagerede medarbejdere, der brænder for at give vores gæster gode oplevelser kommer til udtryk i gæsternes løbende bedømmelse af formidlerkorpsets evne til dialog og deres faglige viden. I 2022 er der forsat høj tilfredshed med formidlingsinstruktørernes initiativ til dialog, der ligger på 95,0 % ”Tilfreds/Meget tilfreds”. Det samme gælder vurderingen af fagligheden i formidlingen, der ligger på 94,7 % ”Tilfreds/Meget tilfreds”.




De kvantitative målinger af tilfredshed kan gæsterne vælge at uddybe med kvalitative kommentarer. Lidt citater fra forskellige gæstesegmenters kvalitative uddybninger af deres bedste oplevelser kan supplere de kvantitative bedømmelser. Stemning, landskab og engagerede medarbejdere fremhæves gang på gang. Udsagnene viser samtidig at forskellige oplevelser fremhæves. Sagnlandet Lejres alsidighed er med andre ord en styrke, der både appellerer til gæster på egen hånd, par, familier og vennegrupper:
”Uformelle stemning. Børnene kunne løbe frit rundt uden løftede pegefingere”. Børnefamilie.
”De søde og imødekommende ansatte der har gode fortællinger”. Børnefamilie.
”Fortællingerne i Væverens hus og fortællingerne i Kongehallen, det utrolig smukke landskab og dyrene.” Børnefamilie.
”At lave noget spændende sammen med mine børn”. Børnefamilie.
”Meget hyggeligt at lave mel og dernæst kiks over bål i båldalen. Vikingemarkedet og vikingehallen. Men generelt bare det, at man kan prøve forskellige aktiviteter og at der er engagerende formidlere, der er meget imødekommende og hjælpsomme.” Børnefamilie.
”The children liked it very much. And the parents as well. Playing and walking around without looking the time.” Børnefamilie.
“Alle medarbejdere vi mødte var fantastiske tålmodige og formidlende for børn og voksne. TAK.” Børnefamilie.
“At gå på stylter. Det er ofte de små ting, som pludselig fanger børnenes opmærksomhed, og som vi kan bruge lang tid på.” Børnefamilie.
“At tale med vikingerne i kongsgården. At “slentre” med ulddamerne. At klappe geder og fodre karper. At nyde naturen.” Børnefamilie.
“Der stod en ung pige i Kongehallen i formiddags der virkelig favnede vores lille dreng så super fint, og fortalte gode historier på en ekstrem levende måde. Tusind tak for den oplevelse?.” Børnefamilie.
“Formidleren i kongesaen var den bedste og mest engagerede jeg nogensinde har oplevet. Det var en kvinde med mørk page. Vi var der søndag d. 21/8 kl ca 14. Send hende kæmpe ros. Hun fortalte så medrivende og var så god til at involvere børnene. Min datter på 8 var helt opslugt og vil nu være viking til fastelavn.” Børnefamilie.
“I dag var det nok at grutte vores eget korn og bage brød af det. Men alt er godt og spændende. I går var vi her også, der var det sjovt at se der blev holdt ting og holmgang. Vi mangler stadig Kongehallen, som også var en kæmpe oplevelse for 2 år siden, da vi sidst var her.” Børnefamilie.
“Keramikerne fortalte os nogle gode spændende ting og var meget søde.” Børnefamilie.
“Min søn har autisme og krudt i rumpen og det er der plads til! Dejlig måde at være uden for på.” Børnefamilie.
“Vi fik lagt en ting i offermosen som var det vi kom for. Min datter med autisme nyder generelt bare gåture i området .” Børnefamilie.
“Pladsens til oplevelse! Det er fedt at kunne komme med min familie, og det dertil følgende aldersspænd, og få en oplevelse der kan rummes af alle og skabe rammerne for en dejlig dag Vi har været i lejre mange gange og kommer igen mange gange endnu!” Børnefamilie.
”Roen og snakken i Jernalderen, med gode ansatte.” Børnefamilie.
”Stenalder, fantastisk god oplevelse. Så flot og spændende formidlet af en person med meget viden at dele ud af (også for børn). Stor ros til formidleren, han formåede at gøre det nærværende og spændende - vores børn synes det var dagens højdepunkt.” Børnefamilie.
”Vi har brugt sagnlandet siden de store unger var små og elsker at komme her. Ungerne kan tondse rundt og vi nyder roen der er. Vi kommer meget for naturen.” Børnefamilie.
”Det er umuligt kun at vælge bare én oplevelse! Autenticiteten, engagementet og professionaliteten var at se som helhed gennem hele besøget.”. Vennegruppe.
”At opleve roen i de smukke omgivelser”. Vennegruppe.
“Making bread and seeing the King's Hall and the guide talking about it. The guides were very friendly and helpful in general.” Vennegruppe.
“At få viden fra de lærerige medarbejdere.” Vennegruppe.
”Som altid en virkelig dejlig og behagelig oplevelse.” Par uden børn.
”Det er dejligt bare at kunne gå rundt, sanse og nyde stilheden i naturen. Samt at opleve de forskellige tidsaldre. Dejligt at der er folk igang rundt omkring, så det er liv i de forskellige landsbyer.” Par uden børn.
”I dag primært landskabet. Vi kommer her også for landskabet nemlig. I dag var vi ikke opsøgende mht oplevelser. Der plejer at være godt engagement hos personalet.” Par uden børn.
”Hunde=gratis adgang [på ”hundens dag”], at hunde må være overalt i snor. Se kongehallen og indtage kaffe/kage i Café Hvidesøhus som er meget hyggelig.” Par uden børn.
“I enjoyed my authentic lunch in the café and exploring the Iron Age section of the park. It wasn't very busy, and at times it felt like I had the place to myself. Walking around and enjoying the scenery was relaxing.” Individuel gæst.
”Naturen som afveksles med historiske oplevelser. Jeg kan se jeg har gået 9000 skridt her i dag, uden at lægge mærke til det. Det har bare være ro og hygge”. Individuel gæst.
”Alt! Roning i stenalderbåd. Kongehallen. Besøg på vævestuen. At gå i en så fredeligt landskab.” Individuel gæst.



Adspurgt oplyser 98,6% af gæsterne, at de gerne vil anbefale et besøg i Sagnlandet Lejre til andre og 96,8% vil gerne besøge Sagnlandet igen.

Sagnlandet Lejre linker desuden til brugerplatformen TripAdvisor via hjemmeside for at anspore gæster til anmeldelser. Anmeldelserne komplementerer Sagnlandets skriftlige gæsteanalyser. Benchmarking af gæstetilfredshed viser, at Sagnlandet ligger på ”markedsniveau” sammenlignet med en lokal samarbejdspartner, Vikingeskibsmuseet og et nationalt og internationalt dansk attraktionsikon, Tivoli.

I 2022 bedømmes Sagnlandet Lejre som ”Fremragende” af 54,7% af gæsterne (54,3% i 2021), som ”Rigtig god” af 27,1% af gæsterne (27,4% i 2021) og som ”Gennemsnitlig” af 13,3% af gæsterne (13,1% i 2021).



Skolernes tilfredshed registreres ligeledes løbende gennem faste evalueringsskemaer, der udleveres til lærerne og indsamles af medarbejderen umiddelbart efter endt undervisning. I 2022 er 98,4 % ”Tilfreds” eller ”Meget tilfreds” med deres undervisningsforløb. I 2021 var tallene 98,0 % ”Tilfreds” eller ”Meget tilfreds” med deres undervisningsforløb. Igen kan lidt kvalitative citater, skabe billeder af den værdi pædagoger, lærere og børn finder ved et undervisningsforløb i Sagnlandet Lejre:



”Dygtige medarbejdere, god instruktion og sammenhæng for børnene.” (lærer, blandet aldersgruppe på forløbet ”Båldalen – prøv kræfter med fortinden”).
”Gode formidlere. God blanding af teori og praksis. Alle sanser var i spil. Det var en virkelighed "som alle levede sig godt ind i"” (lærer, blandet aldersgruppe på forløbet ”De første fiskere og jægere”).
”Meget rolige voksne. Det smitter. At alle næsten var med i de samme aktiviteter, men i forskellig kontekst (kønsopdelt). God "naturlig" evaluering over bålet. God blanding af information (teori) og aktiviteter (praksis).” (lærer, blandet aldersgruppe på forløbet ”De første fiskere og jægere”).
”Når tingene bliver konkrete, og kroppen og sanserne bliver inddragt skaber det læring på et andet plan.” (lærer, blandet aldersgruppe på forløbet ”De første fiskere og jægere”).
”Børnene lærer godt igennem aktivering. Det er en bedre chance for at de kan huske det de lærer + at det giver en bedre reel forståelse for, hvordan folk levede i gamle dage.” (lærer, blandet aldersgruppe på forløbet ” En dag i jernalderlandsbyen Lethra”).
”Vi har et 14-dages vikingetema. Sagnlandet er en enestående mulighed for at forbinde det teoretiske med en praktisk/kreativ forståelse.” (lærer, blandet aldersgruppe på forløbet ”Gaver til Guderne”).
” Fantastiske undervisere, som havde øje for hvad vores elever kunne klare.” (lærer, blandet aldersgruppe på forløbet ”Husmandsbørn i 1850érne”).
” Søde medarbejdere, som tog sig god tid til os og var gode til at forklare i børnehøjde” (lærere 0. klasse på forløbet ”Båldalen – prøv kræfter med fortiden”).
” Virkelig dygtyge undervisere, med pædagogiske evner! Fedt med hands-on læring. Tilpas vente/stilletid.” (lærer 0. klasse på forløbet ”En dag i jernalderlandsbyen Lethra”).
” Utroligt gode vikinger der kunne medinddrage børnene og få dem alle til at føle sig vigtige” (lærere 0. klasse på forløbet ”En dag som viking”).
”Formidlingen er blevet endnu bedre (mere forfinet) end tidligere.” (lærer, 0. klasse på forløbet ”Husmandsbørn i 1850érne”).
”Vi kom for sent herud, men der blev stadig taget rigtig godt imod. Dejligt med flere små aktiviteter, så alle havde noget at lave” (lærer, 1. klasse på forløbet ”Husmandsbørn i 1850érne”).
”Det strækker sig langt udover læreplaner og information fra bøger, man får ting at man ikke kan læse sig til bl.a. om sprog.” ((lærer 2. klasse på forløbet ”Fra istidsjæger til skovbruger”).
”Meget livagtigt & nærværende med underviseren. Meget lærerigt!!!” (lærer, 3. klasse på forløbet ”De første fiskere og jægere”).
” De voksne er virkelig dygtige formidlere - har rigtig god kontakt til børnene.” (lærer, 3. klasse på forløbet ”De første fiskere og jægere”).
”Troværdige udklædninger og fortællinger. God håndtering og tydelighed ift. Elevgruppe/ledelse og instruktion.” (lærer, 3. klasse på forløbet ”En dag i jernalderlandsbyen Lethra”).
” Meget inspirerende og indlevende fotælling om oldtiden. Fantastisk at vi besøgende oplever oldtiden "ved selv at være der" (lærer, 3. klasse på forløbet ”En dag i jernalderlandsbyen Lethra”).
”Underviserne var gode pædagoger og var tydeligvis vant til skolebørn. Alle børn synes, det var så sjovt at arbejde og lave ting/mad selv. Offermosen var også et hit.” (lærer, 3. klasse på forløbet ”En dag i jernalderlandsbyen Lethra”).
”God tid og spændende fortællinger. Sjove lege og mange gøremål i forbindelse med adlavning. Børnene var meget engagerede” (lærer 3. klasse på forløbet ”En dag som viking”).
”Engagerede undervisere og et rigtig godt og tætpakket program. Godt at eleverne blev aktiveret i gode aktiviteter.” (lærer 3. klasse på forløbet ”En dag som viking”).
” Fantastiske fortællinger, dygtige vikinger - også pædagogisk. Man overlader trygt børnene i deres varetægt” (lærer 3. klasse på forløbet ”Lejrskole i vikingetiden”).
” We really enjoyed the experience - very well run + explained for the children. Organised.” (lærer 4. klasse på forløbet ”Båldalen – prøv kræfter med fortiden”).
”Rigtig godt med person i karakter, påklædningen og indlevelsen var fantastisk og meget medrivende.” (lærer 4. klasse på forløbet ”Fra istidsjæger til skovbruger”).
”Børnene var aktive i en anden tid med fysiske aktiviteter de aldrig havde prøvet før. De brugte deres hænder.” (lærer, 4. klasse på forløbet ”En dag i jernalderlandsbyen Lethra”).
”Altid godt at aktivere eleverne med praktiske opgaver, der samtidig understøtter forståelsen for det historiske indhold.” (lærer 4. klasse på forløbet ”En dag som viking”).
”Meget imponerede over vores vikinge-underviseres nærvær og professionelle tilgang til os, eleverne samt aktiviteterne incl. Madlavning.” (lærer 4. klasse på forløbet ”Lejrskole i vikingetiden”).
”Vi er blevet taget utrolig godt imod af alle formidlere. I er super nærværende & ansvarlige i jeres roller både som vikinger & lærer. I er gode til at skabe stemninger og fremstille alt som gode, pålidelige & nærværemde mennesker. Tak for det. (lærer 4. klasse på forløbet ”Lejrskole i vikingetiden”).
”Ro og plads til fordybelse og indlevelse i vikingetiden. Fællesskab og samhøringhed i grupperne. Fed oplevelse for os lærere at iagttage underviserne.” (lærer 4. klasse på forløbet ”Lejrskole i vikingetiden”).
” Meget autentiske og engagerede undervisere, som tryllebandt vores elever” (lærer, 5. klasse på forløbet ”De første fiskere og jægere”).
” Den pædagogiske tilgang var helt vild god.” lærer, 5. klasse på forløbet ”De første fiskere og jægere”).
” Sjovt + spændende + lærerigt. Super engagement fra Solvej + Sørine, og elever der går glade hjem efter en dejlig dag” (lærer, 5. klasse på forløbet ”Husmandsbørn i 1850érne”).
”Fantastisk ophold, gode faciliteter, RIGTIG dygtige instruktører.” (lærer 6. klasse på forløbet ”Lejrskole i vikingetiden”).
”Host very helpful + accomodating. Active learning, fun, very inclusive. Organised, practical. Great learning experience.” lærer 6. klasse på forløbet ”Lejrskole i vikingetiden”).
”Med de opdaterede faciliteter og anvendelse af disse, skabes der virkelig gode muligheder for sammenhold og fælles aktiviteter.” ærer 6. klasse på forløbet ”Lejrskole i vikingetiden”).
” Forgår i en afslappet stemning med tilpas skift mellem fortælling & forskellige aktiviteter, så eleverne både er stimulerede & engagerede.” (lærer, 7. klasse på forløbet ”Husmandsbørn i 1850érne”).
”Meget lærerigt. Mange gode brugbare informationer. Passer perfekt til undervisningen i både dansk og historie” (lærer, 7. klasse på forløbet ”Husmandsbørn i 1850érne”).
”Klare rammer. Smilende og tålmodige medarbejdere” (lærer, 7. klasse på ”specialforløb” tilpasset klassen).
”Det oplevelsesbaserede, æstetiske arbejde er vigtigt alternativ til den kognitive tilgang til læring i folkeskolen.” (lærer fra sprogcenter for voksne på forløbet ” ”Fra istidsjæger til skovbruger”).
”Rigtig godt. Vi vil ikke kunne tilbyde eleverne samme muligheder på egen matrikel.” (lærer fra sprogcenter for voksne på forløbet ”Lejrskole i vikingetiden”).



Da vi ved, at vi kan gøre en forskel og både inspirere elever og lærere fagligt og socialt, er det naturligvis trist ofte at møde denne kommentar under svarmuligheden ”Andet”. Den afspejler såvel skolernes som Sagnlandet Lejres virkelighed og dagligdag efter konstante, løbende nedskæringer i Undervisningsministeriets driftstilskud år ud og år ind:
”Desværre er skolerne i dag for fattige til at komme på besøg endsige lejrskole. Det kunne jeg håbe I ville gøre noget for at ændre. (lærer, 6. klasse på forløbet ”En dag i jernalderlandsbyen Lethra”).
20-03-2023

Kort